Bedrijfshistorie

CareSoft is ontstaan dankzij een groep gebruikers van het apotheek informatie systeem CB-Farma. CB-Farma is ontwikkeld door Computerburo 81 en vanaf 1985 operationeel in de Nederlandse apothekenmarkt. Hieronder een klein historisch overzicht over het ontstaan van CareSoft BV

Apotheek Everts BV
Apotheker Arno Everts (Apotheek Everts aan de A-Straat in Groningen) heeft in de jaren 80 het initiatief genomen in de ontwikkeling van een Apotheek Informatie Systeem vanuit een voor zijn eigen apotheek ontwikkeld etiketteersysteem op een van de eerste Apple computers.

CB 81 Dordrecht
CB81 logo

In 1985 werd in Computerburo ’81 te Dordrecht een partner gevonden die het systeem heeft meehelpen opbouwen naar een een Multi-user en Muli-tasking omgeving op ICL computers.
Boven Apotheek Everts in Groningen is er een begin gemaakt met de bouw van CB-Pharma, het AIS geschreven in de programmeertaal Cobol op ICL-Quattro (Concurrent CPM) en later ook ICL-CLAN/DRS (AT&T Unix) machine’s. Bert Wubs werd als eerste werknemer van CB’81 in Groningen samen met apotheker Arno Everts verantwoordelijk voor het toen al zeer vernieuwende CB-Pharma en al snel werd het ontwikkelteam uitgebreid naar een team van 5 man. Vanuit de gebruikers werd al snel een gebruikersvereniging “GIPS” (Gebruikersgroep ICL Pharma Systemen) opgericht.

CB 81 Groningen
CB81 Groningen LOGO
Na een aantal jaren bleek dat CB’81 Dordrecht en de “gezondheidszorg” tak die was ontstaan in Groningen naast de ontwikkelomgeving verder geen raakvlak hadden en is er besloten op eigen kracht door te gaan en zo werd Computerburo 81 Groningen opgericht.

CB 81 Nederland
CB81 Nederland logo
Al snel werd het pand in Groningen te klein en de groei van CB’81 en de landelijke implementaties van CB-Pharma schreeuwde om een meer centrale plek in Nederland en de verhuizing werd ingezet naar Amersfoort waarbij Computerburo 81 Groningen werd omgedoopt naar Computerburo 81 Nederland BV. In Amersfoort is CB-Pharma geheel herschreven en werd de “verouderde” Cobol omgeving vervangen door de nieuwe Post-4GL ontwikkelomgeving Magic en zo werd het nieuwe CB-Farma op de markt gebracht. In 1997 is de broncode van CB-Farma overgenomen door derden en is ook de vestiging Amersfoort gesloten. De gebruikers van CB-Farma hebben in de periode tussen 1997 en 1999 een mogelijkheid gezocht CB-Farma voort te zetten en hebben in 1999 besloten de broncode van CB-Farma over te nemen. Bert Wubs is in dat jaar, gevraagd om het door hem ontwikkelde softwaresysteem opnieuw in onderhoud te nemen, en door te ontwikkelen.

CareSoft BV
Logo Caresoft
Vanaf 1999 is CareSoft BV uitgegroeid van een eenmanszaak naar een volwaardige Leverancier in de gezondheidszorg. In de afgelopen jaren is CB-Farma volledig uitgefaseerd en heeft het plaatsgemaakt voor het door CareSoft volledig nieuw ontwikkelde FarmaSys.

Het ergste wat apotheek houdend Nederland kan overkomen is een verdeling van de markt door 1 of 2 partijen waarbij de keuze niet meer ligt bij de individuele apotheek maar in handen is van zorgverzekeraars, groothandels of ketens. CareSoft wil graag daar het verschil maken en wij zullen ons blijven inzetten voor die apotheken die zelf hun beslissingen nemen (ook voor de keuze van een Apotheek Informatie Systeem) en op zoek zijn naar een partner die er voor hen wil zijn en ieders persoonlijke wensen serieus neemt.